De voedselmachineDe voedselmachine is geschreven door de Duitse Giulia Enders. Giulia Enders heeft medicijnen gestudeerd en werkt momenteel aan haar haar proefschrift over de bacterie Acinetobacter baumannii, dat wondinfecties en bloedvergiftiging kan veroorzaken bij mensen. Als kind had zij last van een lactose-intolerantie. Zo begon zij in haar tienerjaren te experimenteren door bepaald voedsel niet meer te eten of te gebruiken, zoals zuivel en niet-biologisch vlees. Haar aanpak pakte positief uit en zij besloot na het afronden van de middelbare school medicijnen te gaan studeren.

De inhoud van het boek De voedselmachine

De voedselmachine heeft als onderwerp de darmen (Duitse titel: Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ). Het boek is opgedeeld in drie hoofdthema’s.

Deel I van De voedselmachine

De voedselmachineHet eerste deel vertelt hoe de darmen eruit zien en wat hun diverse functies zijn om tot het eindproduct te komen. Hoe de darmen omgaan met het voedsel dat wij eten en waar wat wordt ‘verteerd’. Interessant is het stukje waar het gaat over voedselintolerantie en -allergie. Hoe beide ontstaan en wat je kunt doen om een dergelijke reactie te voorkomen. Ook vertelt zij wat de juiste houding op het toilet is en waarom en hoe het eindproduct eruit moet zien.

Deel II van De voedselmachine

Het tweede deel gaat over de rol van het zenuwstelstel dat zich in de darmen bevindt en het effect op ons welbevinden. Zo zouden bepaalde voedselkeuzes en -gewoontes zelfs kunnen leiden tot depressies (‘Als je darmen zich slecht voelen, voelt je hoofd zich ook belabberd’).

Deel III van de voedselmachine

De voedselmachineHet derde deel besteedt aandacht aan de miljarden bacteriën die in de darm leven: welke soorten en wat zij daar doen. Het draait hierbij om ons afweersysteem tegen ziektes. Hoe wij in een korte tijd als baby onze darmflora opbouwen en hoe pro- en prebiotica een handje kunnen helpen. Ook geeft zij in dit deel een verklaring voor het verschil in darmflora tussen baby’s die met een sectio zijn geboren en zij de langs de natuurlijke weg op de wereld zijn gekomen.

De voedselmachine als leerzaam boek

Dat de darmen meer zijn dan een orgaan dat de ontlasting produceert wil Giulia Enders ons graag laten zien in dit boek en daar slaagt zij goed in. Haar zus Jill verzorgde de illustraties. De schrijfstijl is luchtig en vol humor en ook de illustraties maken het tot een vlot leesbaar boek. Van het begin tot het eind met veel plezier gelezen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.