Boekenweek essay ZINK Boekenweek essay ZINK is geschreven door David Van Reybrouck. Het thema is van 2016 was ‘Duitsland; was ich nog zu sagen hätte’. David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2001 debuteerde hij met De plaag en in 2010 verscheen Congo, dat bekroond werd met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012.

Boekenweek essay ZINK – het boek

Boekenweek essay ZINK Boekenweek essay ZINK was tijdens de Boekenweek in de boekwinkel verkrijgbaar voor € 2,50. Het thema van 2016 was ‘Duitsland; was ich nog zu sagen hätte’. ZINK vertelt het verhaal van Neutraal-Moresnet, een ministaatje dat Nederland, België en Duitsland meer dan een eeuw lang als gemeenschappelijk buurlanden had. Het behoort nu bij het Duitstalig deel van  België. Van 1816 tot 1918 had het een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht bestaand uit één veldwachter, eigen postzegels, die twee weken geldig waren en eigen nationaal volkslied in het Esperanto. Neutraal-Moresnet was bijna twee keer zo groot als het huidige Monaco. Naast de zinkmijn waren er stokerijen, cabarets en bordelen. Door de onduidelijke landsgrenzen was het een ideale uitvalbasis voor smokkelaars. Neutraal-Moresnet is ontstaan tijdens het Weense Congres, waarbij de Europese Naties na de slag om Waterloo opnieuw werden ingedeeld.

Zinksmelterij

Boekenweek essay ZINK De essay ZINK begint met de zinksmelterij en de uitvinding van Jean-Jacques Dony voor het winnen van zuivere zink. Hij verkrijgt door deze vinding van Napoleon in 1806 het exploitatiemonopolie van de zinkmijnen van Moresnet. Zo trekt het ministaatje allerlei lui aan: dienstplichtigen uit België en Duitsland die naar Moresnet vluchtten om te ontkomen aan de dienstplicht, zwangere ongehuwde vrouwen en lui die iets op een kerfstok hebben. In Moresnet is genoeg werk te vinden. Allermeest is daar de zinkmijn, maar ook cafés werden aan de lopende band geopend, waarvoor dan weer voldoende drank, stokerijen, beschikbaar moest zijn.

Marie Nixen

Naast de beschrijving van de geschiedenis van het ministaatje volgen we ook Marie Rixen. Zij vlucht naar Moresnet als zij zwanger blijkt te zijn van haar werkgever en op Valentijnsdag in 1903 bevalt van een zoon, Joseph, die de nationaliteit Neutraal krijgt. Via de vroedvrouw wordt hij geadopteerd door een gezin en gaat daarna als Emil door het leven. Het leven van Emil/Joseph heeft een grillig verloop. Doordat Moresnet een aantal maal van ‘eigenaar’ wisselt verkrijgt Emil vier maal een nieuwe nationaliteit.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.