Opal Cardigan is the newest pattern by Paprika Patterns. It’s a loose fit cardigan with dropped shoulders and no closure. The Opal Cardigan pattern comes with 3 options for the length, 3/4 or long sleeves and 2 options for the pockets.

Nederlandse versie lezen? Scroll dan verder.

how I made the Opal Cardigan 

Opal Cardigan Paprika Patterns

My version of the Opal Cardigan is made of black stepped fabric with a little stretch. I made the longest version in size A. The stepped fabric looks a bit like a quilt and has a flower design. The sleeve pattern comes with cuffs. While cutting I made my sleeves longer to have the option to make the cuff less sleeves. I decided not to use one of the two pocket options and make a welt version using black faux leather fabric as contrast fabric. The inside pocket is topstitched on the cardigan following the theme of the stepped fabric. After the cardigan was basted together I tried it on. Looking in the mirror I found the neckline a little bit to high for my taste and I liked the look of my sleeves so I decided to finish my version with a hem instead of cuffs. Standing for the mirror I did some folding back with the neckline and ended with a more or less V-shaped neckline. Just like the welt pockets the neckline and the fronts are finished with a band of black faux leather fabric. The cardigan and sleeves are finished with 3cm wide hem that’s also topstitched.

Opal Cardigan Paprika Patterns

costs and time

Total costs: Black Stepped Fabric € 24,00. Black Faux Leather € 15,00 Yarn 3,50€.
Time used for this project: cutting 1h, sewing 6h

Opal Cardigan Paprika Patterns

The finished Opal Cardigan 

After making and reviewing the Zircon Dress I was looking forward to the next pattern by Paprika Patterns and was honored that Lisa gave me the change to review The Opal Cardigan too. The Opal Cardigan has no closure and is made of a knitted fabric. Although the design is simple and clean the finished cardigan looks great. Besides the options (3 different length, 2 sleeve length and 2 different pockets) there are much other variation to make if you want. This time I’ve used a stepped fabric combined with faux leather fabric but I’me looking forward to make the cardigan again in faux fur, but I can also see some other variations like adding a zipper or a button placket. The pattern was perfect and I didn’t make any basis changes besides the neckline. My version of the Opal Cardigan is a pleasure to wear. Now Spring is arriving I can see me wearing this cardigan as a coat closing it with one of my shawl pins on another time with a black suede leather belt. The Opal cardigan pattern comes with included seam allowances, good pictures of the cutting layouts and well written sewing instructions with good pictures. If you’re looking for a new cardigan pattern I can highly recommend this pattern even for those who just started sewing the outcome won’t be a disappointment. Lisa is offering the Opal Cardigan with a 15% discount until Sunday the 14th of February. There’s also a 20% discount for sweater knit at Gorgeous Fabrics using the code PAPRIKA20. This code can be used until March 15th. 

x half en zakken

patroon van de Opal Cardigan

Opal Cardigan is het nieuwste patroon van Paprika Patterns. Het is een ruim vallend vest met afhangende schouders zonder sluiting. Het patroon heeft 3 opties voor de lengte, 3/4 of lange mouwen en 2 zak variaties.

Opal Cardigan Paprika Patterns

Mijn versie van de Opal Cardigan

Mijn versie van de Opal Cardigan maakte ik in Maat A in de langste versie van zwarte doorgestikte stof met een beetje rek. De stof heeft een beetje het uiterlijk van een quilted deken. Het patroon voorziet in een mouw met een manchet. Tijdens het knippen maakte ik mijn mouwen langer om eventueel de optie te hebben om de mouwen zonder manchet af te werken. De gepaspeleerde zakken zijn afgewerkt met zwart kunstleer en doorgestikt vastgezet op het voorpand. Nadat ik het vest in elkaar had gezet paste ik het. Terwijl ik voor de spiegel stond vond ik de hals te hoog en na wat terug vouwen kwam ik uit op V-hals. De mouwen waren precies goed en besloot om een zoom te maken in plaats van manchetten. Net als de gepaspeleerde zakken is de halslijn en middenvoor afgewerkt met het zwarte kunstleer. De zoom en de mouwen hebben zoom van 3 cm en is ook doorgestikt.

Opal Cardigan Paprika Patterns

kosten en arbeidsuren

Totale kosten: Stof € 24,00. Zwart kustleer € 15,00. Garen € 3,50. Arbeidsuren voor dit project: knippen 1uur, naaien 6uur

Opal Cardigan – conclusie

Na het maken en schrijven van een recensie met de Zircon Dress was ik benieuwd naar het nieuwe patroon van Paprika Patterns. Ik was dan ook erg blij dat Lisa mij wederom de mogelijkheid gaf om dit ook voor de Opal Cardigan te doen. De Opal Cardigan heeft geen sluiting en wordt gemaakt van rekbare stof plezierig. Ondanks het eenvoudige design is het een leuk oogend vest. Naast alle variaties die met het patroon komen (3 verschillende lengten, 2 mouw lengtes en a verschillende zakken) is er nog veel meer mogelijk. Na deze keer zwarte doorgestikte stof gebruikt te hebben ben ik benieuwd hoe een versie van kunstbont eruit zal zien of met een rits of met een knopenbies. Mijn Opal Cardigan zit geweldig en nu het lente wordt kan ik er op een warme dag zo mee naar buiten om het te gebruiken als jas met een shawl speld of zwarte suede ceintuur als sluiting. De naadtoeslagen zijn inbegrepen bij het Opal cardigan patroon, de naai-instructies zijn met goede tekeningen verduidelijkt en ook zijn er tekeningen hoe de diverse patronen op de stof gelegd moeten worden. Als je op zoek bent naar een patroon voor een vest dan raad ik dit patroon zeker aan en ook voor de beginneling is dit een prima patroon waarvan het resultaat zeker niet zal teleurstellen. Lisa geeft een korting van 15% op de Opal Cardigan tot zondag 14 februari. Als je nog mooie jersey stof zoekt Gorgeous Fabrics geeft 20% korting op hun jersey stoffen tot 15 maart als je de code PAPRIKA20 gebruikt.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.