Misschien een verleden tijd geschreven door Barend Linders gaat over zijn vader, Mathieu Linders. Mathieu Linders, was leraar Grieks. Op latere leeftijd trouwt hij met Paula van Wayenburg en samen met haar krijgt hij vijf kinderen, waarvan Barend de middelste is.

misschien een verleden tijdHerkomst familie Linders

De familie Linders komt van oorsprong uit België. Zijn overgrootvader trok als marskramer langs de deur en had vanaf ongeveer 1860 een kruidenierswinkel in Puttershoek. Mathieu wordt in 1891 geboren als eerste zoon. Er zullen er nog zes volgen. Voor zijn lagere schoolopleiding gaat hij naar een katholiek internaat en vervolgens het Canisius college in Nijmegen voor het gymnasium als interne leerling.

Studie klassieke talen

Na het behalen van zijn gymnasium diploma kiest hij voor de studie klassieke talen aan de universiteit van Leiden. De eerste Wereldoorlog staat voor de deur en ook Mathieu wordt opgeroepen. Gelegerd in Leiden heeft hij volop kans Nieuwgrieks door te studeren. In 1918 op de laatste dag van januari slaagt hij voor zijn doctoraal examen in de klassieke letteren. Vlak voor de wapenstilstand gaat hij met verlof en krijgt een tijdelijke aanstelling aan een lyceum in den Haag. Deze wordt in 1919 verlengt en Mathieu vertrekt via Rome voor een studiereis naar Griekenland. Na zijn terugkeer een aanstelling in den Haag wordt het uiteindelijk een vaste aanstelling aan het Ignatiuscollege in Amsterdam als leraar Grieks en Latijn.

De moeder

Paula van Wayenburg, de moeder van Barend groeit op aan het Wilhelminapark in Haarlem. Zij zal na drie klassen H.B.S. de school verlaten en kleuterleidster worden. Ook heeft zij religieuze idealen en zal tot drie keer proberen toe te treden tot een klooster. Tijdens een verblijf in de Maria Stichting in Haarlem komt Mathieu Linders bij haar ziekenbezoek en dit zal de start zijn van hun relatie.

Huwelijk

Op 21 december 1938 treden zij in het huwelijk. Het leeftijdsverschil is 12 jaar. Na hun huwelijk en huwelijksreis in Zwitserland gaan zij wonen in Amstelveen. Het prille geluk wordt overschaduwd door de algehele mobilisatie en Mathieu wordt gelegerd in Hillegom. Paula is ondertussen zwanger van hun eerste kind en bevalt op 21 februari 1940 van Hans. Er wordt veel heen en weer geschreven in die tijd. Mathieu probeert zo zijn vrouw met raad en daad bij te staan en zal enige tijd na mei 1940 gedemobiliseerd worden en pakt het leerschap weer op. Een bombardement op de woonwijk Bezuidenhout in de Haag en een opmerking van Mathieu hierover zal na de oorlog leiden tot een schorsing als leraar. Na een paar maanden wordt deze schorsing weer opgeheven.

Na WOII

Na de oorlog gaat het leven door. Mathieu is dol op zijn kinderen en gaat dagelijks op zijn damesfiets naar het Ignatiuscollege in Amsterdam om daar les te geven. Aan zijn stuur zit een kleintasje zodat hij onderweg nog war proefwerkjes kon nakijken. Bijles geeft hij aan huis.

Het is een ontroerend boekje waarbij Barend terug kijkt en een beeld schetst van zijn vader, het huwelijk van zijn ouders en hoe Barend en zijn broers en zusje opgroeide. Het geeft daarnaast ook een beeld van een tijd: geboren als katholiek, opgroeien in negentiende eeuw, studeren aan het begin van de twintigste eeuw, tijdens twee wereldoorlogen dienen als soldaat, trouwen, kinderen grootbrengen en langzamerhand het geloof zien afkalven.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.