xjurk voor_10282016 sewings starts with a new dress. One of the garments which is still missing from my closet is a LBD. A LBD (Little black dress) is a black evening or cocktail dress, cut simply and often quite short. On the 8th of December in the last year Paprika Patterns released  a new sewing pattern: the Zircon dress and I had the change to write a review for this dress.

2016 open ik met een nieuwe jurk. Een van de kledingstukken die nog steeds ontbrak aan mijn kledingkast was een LBD. Een LBD (Little Black Dress) is een zwart cocktail jurkje eenvoudig van snit en vaak kort van lengte. Paprika Patterns kwam vorig jaar op 8 december met een nieuw patroon: de Zircon Dress en ik werd gevraagd om een recensie voor deze jurk te schrijven.

Zirkon dress pattern review

As reviewers we were allowed to alter or hack the pattern as we wanted. After some thinking I decided to make a cocktail version of the Zircon dress and leave the insets at the bottom out of the dress and change the front yoke a little bit. Almost three months ago I bought this beautiful black Ponte di Roma with the intention to turn it into a LBD and I decided to use the Ponte di Roma for my version of the Zircon dress. For the yokes I decided to use black faux leather fabric with some stretch, but when I went to the fabric shop to buy it sadly there wasn’t enough available anymore. Then I found black stretch lace fabric and after some thinking I decided to use that and make the yokes of Ponte di Roma and cover them with black stretch lace. The lace has a geometric pattern that would underline the shape of the yokes perfectly.

Het patroon voor de Zircon dress

xjurk zij voor_1032Recensenten kregen de vrije hand en we mochten wijzigingen in het patroon aanbrengen. Na wat denken besloot ik om een cocktail versie van de Zircon Dress te maken en de inzetstukken aan de onderkant van de jurk weg te laten en de voorkant pas een beetje te veranderen. Bijna drie maanden geleden kocht ik deze mooie zwarte Ponte di Roma met de intentie om het te gebruiken voor een LBD en ik besloot om de Ponte di Roma te gebruiken voor mijn versie van de Zircon Dress. Voor de passen wilde ik zwarte kunstleren stof gebruiken, maar toen ik het wilde kopen was er helaas niet genoeg meer. Wel zag ik zwarte stretch kant stof liggen en ik besloot dit te gebruiken. Het kant heeft een geometrisch patroon dat zeer goed past bij de vorm van de passen. De passen zijn zowel van Ponte di Roma als van het zwarte stretch kant gemaakt.

Making the Zircon dress

x jurk achter_1034The making of the dress was very easy. The hardest part are sewing the yokes on the body. The instructions that comes with pattern to set the yokes in are well written and drawing are clear. On the website of Paprika Patterns you also can find a clear how to sew zircon yokes tutorial with a lot of photo’s for a more visual sewer. If you follow them the result will be amazing. 

De jurk is eenvoudig te maken. Het moeilijkste is om de schouderpassen strak aan de jurk te naaien. De naai-instructies die bij het patroon zitten geven duidelijk aan hoe je te werk moet gaan aan de hand van duidelijke tekeningen. aan de jukken in zijn goed geschreven en zeer duidelijk. Daarnaast is er op de website van Paprika Patterns ook een duidelijke hoe naai ik de Zircon schouderpassen handleiding te vinden met veel foto’s voor een meer visueel ingestelde naaier. Als je de instructies goed volgt kan het niet mislukken.

My version of the Zircon dress

xpas voor_1041I made a size 3. After the yokes and sleeves were set to the bodice parts I basted the side seams. After fitting the dress I pinned the side seams to the fit I desired. The neckline is finished with a bias band made out of a piece of leftover black lining.The whole dress is stitched with a stretch triple straight stitch including the side seams because I wanted to press the side seams open too. If you make this dress or sweater make sure that the yokes, front, back and insets are  cut straight and crisp for a neat finish. The hems of the dress and sleeves are done with a twin needle. The Zircon cocktail dress turned exactly into a LBD the way I wanted it. It’s is pleasant to wear and the shoulder inset give the garment an interesting and outstanding feature.

Mijn Zircon dress

Voor mijn jurk heb ik maat 3 gebruikt. Nadat de passen en mouwen aan de jurk waren genaaid heb ik de zijnaden geregen. De zijnaden werden afgespeld naar de gewenste pasvorm. De gehele jurk is gestikt met een elastische drievoudige rechte steek waaronder de zijnaden, omdat ik deze wilde open strijken. Als je deze jurk of trui maakt is het van belang om de passen en de jurk goed scherp te knippen voor een nette verwerking van de naden. De zomen van de jurk en de mouwen worden gedaan met een tweelingnaald. De Zirkoon cocktailjurk precies de LBD geworden die ik voor ogen had, is prettig om te dragen en de schouderpassen zijn een opvallende en leuk detail.

Time and Costs

xpas achter 1044Total cost: Ponte di Roma €24.00. Stretch Lace €8.00. Yarn €3.50.

Time used for this project: cutting 1h, sewing 6h

Totale kosten: Ponte di Roma €24.00. Rekbare Kant €8.00. Garen €3.50.

Arbeidsuren voor dit project: knippen 1uur, naaien 6uur

The finished Zircon dress

Conclusion: One of the big advantages of this pattern is that the seam allowances are included. This is great help when you are cutting the insets and yokes. The making of this garment was pretty easy, but sewing the insets must be done neatly for the best outcome. If you do take some time it is doable to get a crisp result. How the finally garment will look is also determined by the choice of fabric. Although the original design was meant as a comfortable to wear garment I’m really pleased with my Zircon cocktail dress version. When I started making the dress I was a little bit worried if the yokes would fit my shoulders and that the top of the sleeves would fit. The sleeve does fit and although the yokes don’t hang down that much it . The other In the future I will certainly make the sweater version too and perhaps the dress, but then as comfortable, cozy and easy to wear dress.

Mijn ervaring met het Zircon dress patroon

xxjurk voor_1029Conclusie: Een van de grote voordelen van dit patroon is dat de naadtoeslagen zijn inbegrepen. Dit is handig bij het knippen  van de passen en de jurk. Het naaien van deze jurk was vrij eenvoudig, maar het aannaaien van de passen moet netjes gebeuren om een goed resultaat te krijgen. Als je even de tijd ervoor neemt is het goed te doen om het beoogde resultaat te krijgen. Hoe het uiteindelijk kledingstuk eruit zal komen te zien wordt mede bepaald door de keuze van de stof. Hoewel het oorspronkelijke bedoeld was als een comfortabele jurk ben ik zeer tevreden met mijn Zirkoon cocktailjurk versie. Toen ik begon de jurk was ik een beetje bezorgd of de passen breed genoeg zouden zijn voor mijn schouders en de bovenkant van de mouwen niet te krap zouden zijn. De mouwen zitten goed al hangen de passen niet zoveel op mijn armen als op de website van Paprika Patterns te zien is. In de toekomst zal ik zeker de trui versie ook een keer maken en misschien wel de jurk, maar dan in de comfortabele en gemakkelijk versie.

6 Comments on Zircon Cocktail Dress or LBD

    • Thanks Melissa. Love to see your version with the faux leather insets. Adding insets at the sleeve hem sounds very interesting.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.