Nederland leest 2015 A.L. SnijdersElk jaar staat de maand november voor ‘Nederland leest’ waarbij het accent ligt op het onder de aandacht brengen om boeken te lezen. 2015 was de tiende editie en elke provincie had zijn eigen versie dat jaar. In de afzonderlijke editie schreef de Commissaris van de Koning van de betreffende provincie het voorwoord. De uitgave van dit jaar is geen compleet verhaal of roman, zoals voorgaande jaren met bestaat uit een selectie van korte verhalen. A.L. Snijders is de samensteller van deze uitgave en en staat bekend als een van de grootste schrijvers van het zeer korte verhaal, ook wel bekend als ‘zkv’. De bloemlezing bestaat uit veertig verhalen, die Snijders geheel naar eigen smaak kon kiezen en naar zijn mening een goed beeld geven van Nederlandse literatuur. De bundel per provincie bevat naast het eerder genoemde voorwoord van de Commissaris van de Koning ook een aantal korte verhalen die betrekking op de betreffende provincie en aangedragen zijn door de medewerkers van de bibliotheken.

A.L. Snijders reist door Nederland

Nederland leest 2015 A.L. SnijdersNaast de uitgave van dit boekje ging Snijders samen met pianist Marcel Worms het land door. Op 29 november 2015 was Lisse aan de beurt. Samen met een vriendin ging ik erheen. Voor haar was er bovendien de gelegenheid om Snijders, ooit haar Nederlandse leraar, de hand te drukken. Als locatie was gekozen voor het Koetshuis van Kasteel Keukenhof. Een prachtige omgeving om een middag te luisteren naar een literair concert. Snijders reageerde tijdens deze bijeenkomst met enkele van zijn zkv op de samengestelde bundel. Marcel Worms speelde tussen de zkv door zkw’s (zeer korte werkjes) van o.a. Federico Mompou en improvisaties als muzikale reactie op de zkv’s. Een zeer geslaagde middag.

Nederland leest 2015

Het boekje ‘Nederland leest’ bleef nog even liggen, maar na De Amerikaanse prinses was het aan de beurt. Het boekje leest plezierig weg en meandert door de diverse tijden uit de Nederlandse literatuur. Enkele verhalen lopen over meerdere pagina’s en andere zijn vaak niet meer dan een pagina. De meeste auteurs zijn bekend en heb daar in het verleden ook al boeken van gelezen. Een echte lezer van korte verhalen ben ik niet, maar na het lezen van deze uitgave van ‘Nederland leest’ zal ik zeker dat gaan doen.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.