foto 7More then a year ago I read ‘De Voedselzandloper’ by Kris Verburgh. The book is about the relation between good food and health and getting older in particular. One of his highly recommended basic food is oatmeal. Most of the food bought in shops is unhealthy in his opinion and cake and biscuits are the worst.

Meer dan een jaar gelden las ik het ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. Het boek gaat over de relatie tussen voedsel en gezondheid en met name over ouder worden. Een van zijn meest aangeprezen voedsel is havermout. Het meeste van het voedsel dat je koopt in de winkels is in zijn ogen ongezond en vooral koekjes.

Powerfood and Superfood

Powerfood and/or superfood is a hot item. Supermarkets sell a lot of products like quinoa, farro and cacao nibs, but also well known avocado, salmon and kale are on the list. I’m not a cookie monster, but sometimes I like something to bake like a cake or tart.

Powerfood en/of superfood is in. Supermarkten verkopen veel producten zoals quinoa, farro en cacao nibs, maar ook avocado, zalm en boerenkool behoren tot deze groep.

Baking a healthy apple cake

Three weeks ago I made this coconut lemon cake. Some of the ingredients from this cake wouldn’t pass the Kris Verburhg’s healthy food list. Yesterday was the half final of HHB. Last week I came across a cake recipe with oatmeal and apple compote and I decided to bake that cake. One of our neighbors has a vegetable garden with two golden reinette apple trees. Both trees gave so many apples, that he asked me if I wanted some. I really like golden reinette apples so I got a bag filled with apples from him. The cake has almost no grease and because I made my own apple compote I used honey instead of sugar. The other ingredients are spelt flour, eggs, baking powder, cranberries, cinnamon, nuts and linseed.

Drie weken geleden bakte ik deze citroen kokos cake. Sommige ingrediënten komen voor op Kris zijn zwarte lijst. Gisteren was het de halve finale van HHB. Vorige week kwam ik een recept tegen van een cake met havermout en appelcompote en ik besloot deze te bakken. Een van onze buren heeft een volkstuintje met 2 goudrenetten bomen. Daar waren zoveel appels van afgekomen, dat hij mij een zak appels aanbood. Ik vind het een lekkere appel en was erg blij toen ik er een zak vol van kreeg. De cake heeft bijna geen vet en de zelfgemaakte appelcompote is gezoet met honing. De andere ingrediënten zijn: speltmeel, eieren, bakpoeder, cranberries, kaneel, noten en lijnzaad.

How did the healthy apple cake taste

What did the cake taste? The family was really pleased. It had a fresh taste with a bite due to added nuts. It’s a little bit different but it didn’t remind me of the reform cakes back in 1970s.  

Hoe smaakt nu zo’n cake? Iedereen was aangenaam verrast. Het is een frisse cake met een bite door de noten. Alhoewel het een beetje anders is, deed het mij niet denken aan het reform gebak uit de 1970s.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.