ronde 2We, Dutch, have some famous products. In a few post I’ve mentioned already the tulips and herring. Every spring lots of tourists will visit the Netherlands to go to the bulb fields so they can look to look at all the flowers. Not only tourist love tulips and hyacinths.

Wij, Nederlanders, hebben een aantal zaken waar we bekend van zijn, zoals tulpen en haring. Elk voorjaar komen veel toeristen naar Nederland om de bollenvelden te bekijken als de bloemen in bloei staan. Niet alleen toeristen houden van tulpen en hyacinten.

Buying Hyacinths versus growing hyacinths in special vases

Every year we buy hyacinths from December until the end of March. You can choose between blue, purple, red, pink, yellow, orange and white hyacinths. They have a lovely smell and look great on the windowsill during the dark winter period. The most common way is buying them in a pot, but there is another version. A couple of years ago I bought a hyacinth vase with a hyacinth bulb in one of the garden centers in our neighborhood. It was the beginning of a tradition and over the years I’ve bought several vases for this purpose. Not all of the vases are original hyacinth vases, but some of them can be used. A good vase is stable, has a good reservoir for the roots, a neck where the bulb can rest on and finally the cup which must give support to the bulb and the growing flower. How those it work? First of all a suitable vase and bulbs. There’re special bulbs available for this type of growth. Fill the vase with water till just under the neck and lay the bulb on the neck. Be sure that the bulb doesn’t touch the water. Then place the vase with the bulb in a cold, dry and dark room. The temperature must between 2°C and 10°C. After a while roots can be seen in the water and the plant will start to grow. When the plant is about 8 à 10 cm long and the beginning of the flower is visible the vase can be placed in the living room. Two weeks ago I’ve placed the first three vases in the garage and today the next three went also to garage. There are two rounds of three vases waiting for this process. Perhaps around Christmas the first round is standing on our windowsill.

Hyacinten kopen versus hyacinten trekken op glas

garageElk jaar kopen we hyacinten van december tot eind maart. Er is keuze uit blauwe, paarse, rode, rose, gele, oranje en witte hyacinten. Ze ruiken heerlijk en staan in de wintermaanden erg gezellig in de vensterbank. De meest bekend zijn ze in potten, maar er is andere variant. Een paar jaar geleden kocht ik in een van de lokale tuincentra een hyacintenglas met bol. Het was het begin van een traditie en door de jaren heen heb ik diverse glazen gekocht. Niet alle glazen zijn oorspronkelijk bedoelt om hyacinten te trekken, maar lijken erop. Een geschikt glas staat stevig, heeft een ruime inhoud voor de wortels, een goede hals waar de bol op kan liggen en uitloop om de bol met bloem op zijn plaats te houden. En dan? Je begint met een geschikt glas en bol die voor deze groeiwijze geschikt is. Vul het glas met water net tot onder de hals en plaats de bol op de hals. De bol mag het water niet raken. Plaat het glas met bol in een koele, droge en donkere ruimte met een temperatuur tussen 2°C and 10°C. Na een tijdje zullen de wortels zichtbaar worden en het groen gaan groeien. Als het groen zo’n 8 à 10 cm lang is en de bloem zichtbaar wordt kan het glas naar de woonkamer verhuizen. Twee weken geleden heb ik de eerste drie glazen in de garage gezet en vandaag zijn daar de volgende drie bijgekomen. Dit kan ik nog twee keer herhalen. Misschien dat rond de kerst de eerste eigen hyacinten in de vensterbank staan.

2 Comments on Growing hyacinths in a vase

  1. I used to have one of these vases but it got lost along the way. Sadly, hyacinths are quite hard to grow in Western Australia, but I might try again next year. The vase might be the perfect way to go.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.