voor armen xA couple of months ago I visited to the annual fabric market in Haarlem and saw this fabric. It has a 4-way stretch and I bought it for another twisted top from the Pattern Magic I book. It’s an amazing construction: only one piece and a few seams.

Een paar maanden geleden ging ik naar de jaarlijkse stoffenmarkt in Haarlem waar ik deze 4-way stretch stof zag, die ik besloot te kopen voor een nieuwe versie van de twisted top uit het Pattern Magic I boek.

Pattern versus fabric

I’ve already three of these tops in my closet, but another fabric can give it a different look. When the October challenge of The Monthly Stitch was announced I decided this was the perfect moment to make it. The print on the fabric looks a bit like the galaxy. One of our daughters saw moon phases in the print. The sky’s is the limit, but sadly not my fabric. When I layed down the pattern on the fabric there was a shock, although it had enough length the width was to small. Nowadays most fabrics are 90cm and 140-150cm width and I see rarely another width. Sadly this one was only 112cm. There was no way I could cut the top out of the fabric. 

zij armHet patroon bestaat uit één deel en heeft een paar naden. Alhoewel ik er al drie twisted tops in mijn klerenkast heb een andere stof kan het weer totaal anders maken. De aankondiging van de oktober uitdaging van The Monthly Stitch was het perfecte moment om de top te maken. Het design op de stof doet denken aan het sterrenstelsel en een van onze dochters erkende er ook de maanstanden in. The sky’s is the limit (alles kan) maar helaas niet met deze stof. Bij het patroon op de stof leggen bleek dat de stof een afwijkende stofbreedte heeft. Tegenwoordig zie ik bijna uitsluitend 90 cm en 140-150cm breed, maar deze was 112cm. Hoe ik het ook probeerde het patroon kreeg ik er niet uit.

Taking some time and looking for a solution

achter armenIt really was a disappointment and I decided to make the pencil skirt first. In the meantime I could think about another pattern what I could use. In the summer I made two T-shirts with a raglan sleeve and I decided to use that pattern to make a winter version. For this version I raised the neckline and the raglan sleeve hasn’t a shoulder seam and is extended to the wrist. After cutting the sewing of the top was straight forward. All seams are finished with the closed overlock stitch on my sewing machine. For the hems I used a the same stitch but with a different stitch length en stitch width. For the neckline I used a small band slightly narrower then the actually neckline, the short ends are sewed together, then with the closed overlock stitch sewed on the back and the band is flipped to the right side, folding a small seam allowance and topstitched with a twin needle. 

Achteroverleunen en aan een oplossing werken

zij xHet was een teleurstelling en ik besloot om eerst de kokerrok te maken en intussen na te denken over een ander patroon. In de zomer heb ik twee T-shirts met een raglanmouw genaaid en ik besloot om van dit patroon een winterversie te maken. Voor deze versie heb ik de halslijn hoger gemaakt en geen schoudernaad gemaakt in de raglanmouw. Na het knippen was de top snel in elkaar gezet. Alle naden zijn afgewerkt met de gesloten overlocksteek van mijn naaimachine. Voor de zoom heb ik de steeklengte en steekbreedte aangepast. Voor de hals gebruikte ik een smalle strook stof die iets smaller is dan de werkelijk hals, de korte uiteinden zijn eerst aan elkaar genaaid vervolgens met de gesloten overlocksteek op de verkeerde kant van het rugpand genaaid, vervolgens werd de strook stof naar de goede kant gevouwen en daarna met een kleine naadtoeslag doorgestikt met een tweelingnaald.

Time and Costs

Total costs: Fabric: € 15,00. Yarn € 3,00.

Time used for this project: drafting 1h, cutting 1h, sewing 4h

Totale kosten: Stof € 15,00 betaald. Garen € 3,00.

Arbeidsuren voor dit project: tekenen 1uur, knippen 1uur, naaien 4uur

Raglan Top with long sleeves

vest xConclusion: Although I’m still a little bit disappoint that I couldn’t make the twisted top that I had in my mind this top is a good replacement for it. The top is nice to wear. The fabric is soft and warm and matches beautiful with this cardigan and my pompom-trim scarf.

Conclusie: Ofschoon ik een beetje teleurgesteld ben dat ik niet de twisted top heb kunnen maken is deze top een goed alternatief. De stof is zacht en warm, waardoor de top eerlijk draagt en goed past bij dit vest en de sjaal met de bolletjes-rand.

2 Comments on A galaxy T-shirt 

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.