IMG_0398X1Last weekend was le Grand Départ of le Tour de France in the Netherlands. It was a very hot weekend and we decided to watch it on television instead of going to Utrecht. While watching television I was working on my new T-shirt. Last week I had to say goodbye to a couple of my beloved and well-worn, but worn-down T-shirt. When I was doing some tidying up of my fabric, rearranging it and making planes for new projects I came across a piece of leftover fabric used for this T-shirtWorking with leftover fabric can be really satisfying.

Scroll naar beneden voor de Nederlandse versie.

 Reststoffen verwerken

Afgelopen weekend was le Grand Départ van le Tour de France in Nederland. Het was een erg warm weekend en we besloten het evenement op de televisie te bekijken en niet naar Utrecht te gaan. Ondertussen werkte ik aan mijn nieuwe T-shirt. Vorige week heb ik een aantal afgedragen T-shirt weggedaan en terwijl ik mijn voorraad stof aan het sorteren was, kwam ik van dit T-shirt de reststof tegen. Iets maken van reststof kan zeer bevredigend zijn.

Measurements of the leftover piece of fabric

IMG_0405 x2

The piece of leftover fabric had an almost rectangle shape: 70cm long and 100cm to 120cm wide. There wasn’t enough to make a set-in sleeve T-shirt so I decided to make a T-shirt with kimono sleeves. The fabric has no nap so I was able to lay one of the pattern pieces in the opposite direction. After drafting a pattern I was thinking about the way how I wanted to look the final T-shirt like. To add some interest I decided to make a faux button placket like I did in here and here on the back and make fabric covered buttons. In my discarded clothes stash I found a T-shirt of almost the same color with small white butterflies. The idea was that the butterflies came in the center of the button. When I lay the pattern pieces down on the fabric I saw a hole with a run at about 6cm from the selvedge. There was no way that I could cut the kimono T-shirt out of the fabric now. I decided to return to the idea used for this top

Feature ideas

IMG_0419x5Het overgebleven stuk stof was bijna rechthoekig: 70cm lang en 100cm tot 120cm breed. Er was niet genoeg om een T-shirt met een ingezette mouw te maken, maar wel voor een T-shirt met kimono-mouw. De stof heeft geen vleug, waardoor een van de patroondelen 180° gedraaid kon worden. Na het patroon getekend te hebben, dacht ik na over hoe het T-shirt eruit moest komen te zien. Het zou een T-shirt worden met een nep sluiting op de rug met knopen gemaakt van een afgedankt T-shirt in bijna dezelfde kleur als mijn T-shirt. Op het afgedankte T-shirt zitten kleine witte vlinders en die zouden precies in het midden van de stofknoop komen. Helaas zag ik een gaatje en een ladder eronder op ongeveer 6cm van de zelfkant toen ik het patroon op de stof legde en helaas lukte het niet om het T-shirt eruit te kunnen knippen. En zo keerde ik terug naar dit T-shirt.

IMG_0408x3

Pattern for T-shirt

I decided to use the pattern I had just drafted for to make my kimono T-shirt and make some raglan sleeves in it and add cuffs to sleeves again. The raglan sleeve has 2 parts, a front and back pattern, and when sewed together there will be a shoulder seam that follows the shape of the shoulder. There was some redrafting to be done where the front and back of the sleeve meet each other on the shoulder end because there was no straight line so the sleeve cuff wouldn’t sit right when sewed on the sleeve. The way it’s sewed together is almost the same has here. The only thing I added is a stitch with a twin needle for the sleeve cuff and it’s about 5cm longer.

Ik besloot het patroon dat ik zojuist getekend had te gebruiken en daar raglan mouwen in te tekenen. Deze raglanmouw bestaat uit 2 delen zodat de schoudernaad de lijn van de schouder kan volgen. Uiteindelijk werd er nog wat aan het patroon aangepast daar waar de twee mouwdelen samenkomen op schouderhoogte, omdat anders de mouwmanchet niet goed ingezet kon worden. Dit T-shirt is bijna op dezelfde manier gestikt als deze. Het is alleen 5cm langer en de mouwmanchet heeft een met dubbele naald gestikte sierstiksel.

Time and Costs

IMG_0418x4

Total Cost: Yarn €1.50

Time used for this project: pattern drawing 3h, cutting 2h, sewing 6h

Totale kosten: Garen €1.50

Arbeidsuren voor dit project: patroon tekenen 3uur, knippen 2uur, naaien 6uur

My new lefT-shirt

Conclusion: The T-shirt is lovely to wear. It’s a bonus that it’s made from leftover fabric and after thrown away some of my well used but worn down T-shirts I’ve added a wearable new one for the coming years. It looks great on my white pants, but also on my black one https://www.kollabora.com/projects/black-jeans. The scarf that I wear with the white combination was made years ago and the scarf with the black pants  is made almost a year ago.

Conclusie: Het is een prettig draagbaar T-shirt en een bonus omdat het van reststof gemaakt is. Het is een mooie aanvulling nadat ik een paar andere T-shirt weg heb gedaan. Het combineert goed met mijn witte broek, maar ook met deze zwarte. De sjaal bij de witte combinatie heb ik jaren geleden gemaakt en de sjaal bij de zwarte broek is van bijna een jaar geleden.

4 Comments on just a Tee or lefT-shirt

    • This T-shirt is very tight and fitted on the waist. You can perhaps use a back closure and make it boxy. Or if you want a more fitted shirt use a zipper in the side seam. Good luck. Kind regards, Sonja

  1. very stylish! And now I’m all nostalgic for when we went up to Yorkshire, UK to see the Grand Depart cycle along one of hubby’s favourite teenage cycle routes (although they did do a little bit extra either side of what he used to do 😉 )

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.