Last Sunday was a grey and rainy day: the perfect day to sit together with my sewing machine and work on the three white lady suits and some other all ready cut T-shirts. All the machine work was done and after eating I would do all the sewing by hand. And then the knife came along when I was preparing evening dinner. A knife slipped into my thumb. My husband decided to take me to the hospital and instead of me doing stitching by hand the surgeon did stitches in my hand. With some good advice (keep your hand high for at least 24h, no showering and take care because the stitches can come loose) from the surgeon we went back home.

Afgelopen zondag was het grijs en motregen. Dit was een perfecte naaimachinedag. Ik zou verder werken aan drie witte damespakken en een aantal al reeds geknipte T-shirts. Nadat al het naaimachinewerk gedaan was, ging het avondeten maken en daarna zou ik alles met de hand afwerken. En toen kwam er een mes voorbij, terwijl ik het eten aan het bereiden was. Het mes sneed in mijn duim. In plaats van steken maken met de hand had ik er nu een paar in mijn hand. Na wat goede adviezen (hand minstens 24 uur hoog houden, niet douchen en ook hechtingen kun loskomen) keerden we huiswaarts.

Seamstress looking out for a new hobby

IMG_1359

What can one do. Reading sewings books, making sewing planes, drink coffee and tea. The pile for sewing by hand was staring at me. On Wednesday I decided to give it a go and tried to pull a thread o the eye of the needle. Impossible. As they say in Dutch ‘goede raad is duur’ (good advice is expensive). When my mother moved to another appartement she did a clear out. One the things was her sewing box. I got some things from her. One of the things was these Needle Threader. I had never seen it before, but having this tool I came up with an idea. Using a needle threader would perhaps help me to get the thread into the needle. Lucky me: it worked. Hand sewing was possible but the progress was very slow. All the usual handling like holding the fabric and moving it around was not easy with a left thumb tucked in bandage. But the slow sewing did his job: most off  the hand stitching is done.

Wat nu te doen. Een boek lezen over naaien, naaiplannen maken, thee en koffie drinken? De stapel met handnaaiwerk staarde naar mij. Woensdag besloot ik een poging te wagen om een draad in een naald te krijgen. Onmogelijk. ‘Goede raad is duur’ is een Nederlands gezegde. Toen mijn moeder verhuisde ruimde ze naast andere zaken ook haar naaidoos op. Een van de dingen was deze was deze Needle Threader. Ik had het nog nooit eerder gezien, maar dit bracht mij wel op een idee. Dit zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor mijn probleem. Het werkte: handnaaiwerk was mogelijk, maar wel langzaam. Het valt tegen om de gebruikelijke handelingen te doen, zoals stof vasthouden. Maar ondanks de trage voortgang is het meeste handnaaiwerk gedaan.

The sun and a new T-shirt

In the meantime weather has become better: the sun is shining and it’s 22 °C. Lucky for me I finished a T-shirt from leftover fabric. In one of my next post I write something about how it’s done and there will pictures. Today I’m going to enjoy the sunshine with my T-shirt.

Ondertussen is het weer verbeterd. Gelukkig kwam een T-shirt af die ik heb gemaakt van overgebleven stof. Daar kom ik op terug in een volgend bericht, maar vandaag ga ik van het mooie weer genieten in mijn T-shirt.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. Thank you for taking the time reading this blogpost and taking the time to write a comment for this post. I really do appreciate it.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.