Label: boekenweek

Moedervlekken

Moedervlekken – de start van het boek

Moedervlekken is een boek over de psychiater Oscar Kadoke. Oscar Kadoke werkt bij de noodcrisisdienst. Hij probeert suïcidale mensen voor het leven te behouden. Het boek beschrijft de periode tussen augustus en de daarop volgende herfst. In die korte tijd gebeurt er veel. We leren Kadoke kennen als hij op bezoek gaat bij zijn moeder. Zijn moeder wordt verzorgd door twee Nepalese verzorgsters. Een van de twee verzorgsters doet de deur voor Kadoke open als hij aanbelt. Zij is slechts gekleed in een omgeslagen handdoek. Kadoke wordt spontaan verliefd op haar en in de badkamer wordt de liefde bedreven. Deze daad blijft niet zonder gevolgen.

Moedervlekken

(meer…)

Jagtlust

Jagtlust is een boek geschreven door Annejet van Zijl. In dit boek beschrijft zij het leven van Fritzi die gedurende de jaren vijftig en zestig in villa Jagtlust woonde. Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en stuurde af in massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een masterstudie International Journalism in Londen. Korte tijd daarna weer zij redactrice bij HP/De Tijd, waar zij artikelen ging schrijven over bijzondere gebeurtenissen en personen.

boek Jagtlust

(meer…)

Boekenweekgeschenk Broer

Boekenweekgeschenk Broer is geschreven door Esther Gerritsen. Sinds 2002 is dat dan in 2016 eindelijk weer eens een vrouw. Vanaf 1947 kreeg het boekenweekgeschenk de vorm die wij nu kennen, waarbij een auteur het geschenk schrijft. Van de tot nu 71 verschenen boekwerkjes werden er slechts 15 door een vrouw geschreven. In 2000 debuteerde Esther Gerritsen met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. De hoofdpersonen van Esther Gerritsen lijken nooit precies te zijn wie ze denken dat ze zijn.

(meer…)

Boekenweek essay ZINK 

Boekenweek essay ZINK Boekenweek essay ZINK is geschreven door David Van Reybrouck. Het thema is van 2016 was ‘Duitsland; was ich nog zu sagen hätte’. David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2001 debuteerde hij met De plaag en in 2010 verscheen Congo, dat bekroond werd met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de AKO Literatuurprijs 2010 en de Prix Médicis 2012.

(meer…)

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg geschreven door Rodaan Al Galidi beschrijft het verhaal van Semmier Kariem. Gisteren was hij te gast bij Adriaan van Dis. Dit programma is één keer per jaar en wordt uitgezonden aan de vooravond van de Boekenweek. Het was een boeiend interview. Naast schrijver is Rodaan Al Galidi ook dichter.

Hoe ik talent voor het leven kreeg - Rodaan Al Galdi

(meer…)

De IJsmakers

De ijsmakers written by Ernest van der Kwast was published in January of this year. I bought this book during the annual Boekenweek and placed it on my pile because I was already reading another book. It may be not a surprise but just like my fabric I also have a book stash. In the course of time I bought to much books and haven’t had and still not have always the time to read all the books. A while I decided to limit the purchase of books: reading to 2 books of my stash versus one new purchased book.

De ijsmakers van Ernest van der Kwast verscheen in Januari van dit jaar. Het boek kocht ik tijdens de Boekenweek en legde het op mijn stapel te lezen boeken. Net als bij stof heb ik ook een voorraad boeken verzameld in de loop der tijd. De aanschaf van boeken probeer ik te beperken: 2 ongelezen boeken versus 1 nieuw aangeschaft.

(meer…)

De Zomer Hou je ook Niet tegen

Today I finished reading the boekenweekgeschenk, De Zomer Hou je ook Niet Tegen by Dimitri Verhulst. The main character in this book is a man in his late 50. He takes a physically and mentally handicapped boy, who lives in a protected residential environment and becomes 16 the next day on a trip. He takes the boy to Provence and meanwhile tells him the story about the love between his mother and him. Provence, food and drink played a major role in the period of their love play. En route and in Provence the main character introduce the food and drink too the boy he used to share with his mother.

Dimitri Verhulst

Vandaag heb ik het boekenweekgeschenk, De Zomer Hou je ook Niet Tegen door Dimitri Verhulst, uitgelezen. De hoofdpersoon in dit boek is een man van eind 50, die op stap gaat met een lichamelijk en geestelijk gehandicapte jongen die in een beschermde woonomgeving woont en de volgende dag 16 jaar zal worden. Hij neemt de jongen mee naar de Provence en vertelt hem ondertussen de geschiedenis van de liefde tussen zijn moeder en hem. De Provence, spijs en drank speelden een grote rol in de periode waarin hun liefde speelde. Onderweg en in de Provence laat de hoofdpersoon de jongen ondertussen kennismaken met de spijs en drank die hij deelde met zijn moeder.

(meer…)