IMG_3139Celebrating Sinterklaas is always a joy for children but also for adults. On the evening of December the fifth adults give each presents in the name of Sinterklaas. Usually the presents have a poem and sometimes the present is given in the form of a surprise. The poem can have all kinds of subjects. Sometimes a poem is about peculiarities, someone’s hobby or sport or perhaps an encouragement to finish something. Poems are read out load so everyone can hear it. A poem can have a little bit teasing in it, but it never is cruel.

Sinterklaas vieren is leuk voor jong en oud. Volwassenen geven elkaar op 5 december cadeautjes uit naam van Sinterklaas. Meestal hebben de cadeautjes een begeleidend gedicht en soms zijn ze verpakt in een surprise. Het gedicht kan allerlei onderwerpen hebben. Het kan iets zeggen over iemands eigenaardigheid, iemands hobby of sport of het kan een aanmoediging zijn voor iets. Gedichten horen voorgedragen te worden. het gedicht mag plagerig zijn, maar nooit gemeen.

Most people ‘trekken lootjes’. This means that everybody who will be present on December the fifth  draws a small piece of paper that has a name on it from another person. Sometimes there’s also a present suggestion written down on it. And Dutch wouldn’t be Dutch there’s also made an agreement about how much there will be spend for one present. ‘Lootjes trekken’ usually happens two to three weeks before the actual date. Everybody has enough time to buy the presents, to write a poem and make the surprise. There are all kind of variations on this theme.

De meeste mensen trekken lootjes soms met een cadeau suggestie erop. Echte Nederlanders spreken daarnaast ook nog maximaal bedrag af wat een cadeautje mag kosten. Lootjes worden meestal twee tot drie weken van tevoren getrokken, zodat iedereen genoeg tijd heeft om het cadeautje te kopen, een gedicht te schrijven en de surprise te maken.

Schermafbeelding 2015-12-07 om 16.53.28
In our family we always “trekken lootjes’, with a gift suggestion on it. My gift suggestions (surprisingly) are almost always sewing related. This year I asked for the Merchant&Mills 
needle threader. Merchant&Mills sells quality sewing supplies. Their pins are highly recommended. Luckily  for the person who drew me (and also for me) there’s a shop in Leiden that sells Merchant&Mills supplies.

Bij ons in de familie trekken we altijd lootjes met cadeau suggestie. Die van mij zijn, verrassend genoeg, bijna altijd aan het naaien gerelateerd. Dit jaar had ik de draadinsteker van Merchant&Mills erop staan. Merchant&Mills hebben kwaliteit artikelen en met name de spelden zijn een aanrader. Gelukkig voor dekpersoon die mij getrokken had (maar ook voor mij) is er een winkel in Leiden die artikelen van Merchant&Mills verkoopt.

This year we celebrated Sinterklaas on December the sixth. First we eat a simple dinner and then the fun begins with the unpacking of the presents. It’s always a surprise to hear what kind of poem everybody has been writing. We had a enjoyable evening with lovely poems. Everybody loved my handmade gifts and I’m very happy with my new sewing toy.

Dit jaar vierden we Sinterklaas op 6 december. Vooraf eten we een makkelijke avondmaaltijd en daarna is tijd om de cadeautjes uit te pakken. Het blijft altijd spannend om te horen wat iedereen voor elkaar geschreven heeft. We hadden gezellige avond met leuke gedichten. Iedereen was blij met de handgemaakte cadeautjes en ik ben in mijn nopjes met mijn nieuwe speeltje.

Leuk dat je de tijd nam om mijn bericht te lezen. Ik hoor graag wat je er van vond. (Alle reacties worden volgens de huidige GDPR regels verwerkt) Thank you for taking the time reading this blogpost and taking he time to write a comment for this post. I really do appreciate it. (All reactions are protected according to the current GDPR rules)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.